Costinesti a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinaţie de vară, foarte populară printre cei tineri şi în special pentru studenţi. Un hotel şi o serie de complexuri cu vile şi bungalouri au fost create în timpul erei comuniste, acestea având diferite atât la stil cât şi la confort. După 1989, o parte din ele au fost modernizate dar au fost construite, în special în partea de nord a staţiunii, şi o serie de alte hoteluri şi vile.

Staţiunea are un lac mic în interiorul ţărmului, lacul Costineşti, care are o suprafaţă de 7 hectare, şi adâncime mică, fiind înainte de inundaţii, separat de mare printr-un cordon de nisip. Lacul este unicul de pe litoralul României care nu este alimentat subteran. Datorită gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de nămol folosit la tratarea bolilor reumatice.

Istoric

Teritoriul localităţii Costineşti se suprapune pe vechea vatră a unei mici colonii greceşti (emporion) numită Parthenopolis. În evul mediu localitatea era cunoscută sub denumirea de Mangeapunar. În perioda 1840-1940 satul a fost populat de aşa numiţii germani dobrogeni şi a purtat denumirea de Büffelbrunnen (Fântâna bivolului). În anii 1960 apare pe hartă sub denumirea de Libertatea. Numele de Costineşti l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar şi om politic la sfârşitul secolului al XIX-lea).

Atractii turistice

În partea de nord a plajei, aproape de ţărm se află epava Evangelia, fost vas grecesc eşuat în anii 1960, aceastǎ epavă fiind una din atracţiile Costineştiului.

Viaţa de noapte este dezvoltată în mare parte in jurul a trei discoteci in aer liber (Discotecile Ring, Tineretului şi Vox Maris). Deoarece staţiunea este frecventată în mare parte de tineri staţiunea nu doarme nicio dată.

Principalele atracţii sunt:

* discotecile în aer liber „Ring”, „Tineretului”, „Vox Maris”
* epava Evangelia
* Obeliscul
* microformele săpate in calcar
* taberele de studenţi şi yoga

Sursa: Wikipedia.com